Spreken
Nodig mij uit voor lezingen en discussies
Hoe combineer ik, als sterrenkundige, mijn wetenschappelijke beeld van het Universum met filosofie en zingeving?
Hierover vertel ik graag tijdens mijn lezingen.
Informatie en contact:
Laat mij u meenemen op een reis door het Heelal en terug naar uw diepste zelf. U kunt mij uitnodigen om een lezing te geven voor uw bedrijf, vereniging, kerkgemeenschap, onderwijsinstelling, of zelfs gewoon bij u thuis.
Overleg over de onderwerpen en prijs van de lezing, discussie of lekenpreek is altijd mogelijk; op basis van bijv. het aantal personen, het doel, de reistijd en de lengte van de lezing.
Neem vrijblijvend contact met me op!
- In verband met reisplannen neem ik graag lezingen aan t/m 18 april 2022.
Onderwerpen:
Lezing: Sterrenstof zijt gij
Thema’s: sterrenkunde, filosofie, zingeving, Spinoza
Duur: 1,5 uur inclusief vragen en discussie
In deze lezing neem ik u mee op reis door het Universum. Het begint als een wetenschappelijke reis waarin we het Heelal fysiek leren kennen. Wat is de plaats van onze kleine planeet in het grote geheel? Hoe zijn, uit gas en sterrenstof, wij mensen en het andere leven op Aarde ontstaan? Langzaam verandert onze ruimtereis in een filosofische reis. Hoe ga je om met je eigen nietigheid? Kun je je nog geborgen voelen in een oneindig heelal? Worstelend met deze vragen vond ik houvast bij Spinoza, de filosoof die bijna 400 jaar geleden al een visie ontwikkelde waarin God, de mens, de natuur en het Heelal samenvallen, en waarin wetenschap, filosofie en spiritualiteit een geheel vormen.
“Margot weet een heel mooie sfeer te scheppen omdat ze zo open is, ze vond elke vraag boeiend.
En omdat de groep niet heel groot was kon er een intieme sfeer ontstaan. Heel mooi!”
– Marieke Fernhout, vrijzinnig theoloog en predikant
Lezing: Donkere Materie

Thema’s: kosmologie, zwaartekracht, observaties
Duur: 1,5 uur inclusief vragen en discussie
Al bijna een eeuw zijn astronomen in conflict over de mysterieuze aard van donkere materie. Is de extra massa die we in het heelal waarnemen ‘echt spul’, of kloppen de oude zwaartekrachtwetten van Newton en Einstein niet op grote schaal? Om hierachter te komen gebruikten we de kromming van de ruimtetijd zelf om de extra zwaartekracht rond meer dan 259.000 sterrenstelsels te meten. Hiermee konden we ongekende tests uitvoeren van de voorspellingen van verschillende donkere materie- en alternatieve zwaartekrachttheorieën, waaronder Modified Newtonian Dynamics (MOND) en Erik Verlindes recentere theorie van Emergente Zwaartekracht. Welke theorie werkt het best?
“Margot Brouwer combineerde op inspirerende wijze wetenschappelijke inhoud met een lichtvoetige benadering, en bracht zo recente resultaten uit in de sterrenkunde over het voetlicht voor een publiek van niet-sterrenkundigen. Aanbevolen!”
– Klaasjan van Druten, Universitair Docent aan de Universiteit van Amsterdam