Schrijven

Laat uw lezers verwonderen

Ik schrijf populairwetenschappelijke en -filosofische teksten voor tijdschriften, kranten, boeken, websites en podcasts.

Voorbeelden:

Al zo lang ik me kan herinneren houd ik me bezig met grote levensvragen. Als klein meisje vroeg ik me al af: Waarom zijn we hier? Waar komen we vandaan? En wat gebeurt er als ik dood ga? Vanuit mijn christelijke opvoeding hoorde ik dat we geschapen waren door God en dat we na onze dood naar de hemel zouden gaan, maar ik wilde weten hoe het nou echt zat. In de hoop op antwoorden op mijn vragen, besloot ik om natuurkunde en sterrenkunde te gaan studeren.

Vier populairwetenschappelijke artikelen nemen je mee naar de mysterieuze wereld van donkere materie.

  1. Een duistere ontdekking: Waarom denken we dat er donkere materie is?
  2. Strijd tussen de sterren: Bestaat donkere materie echt, of moeten de zwaartekrachtswetten worden aangepast?
  3. Onzichtbaar en ongrijpbaar: Hoe vind je materie die je niet kunt zien?
  4. Licht in de duisternis: Wat leert de kosmische achtergrondstraling ons?

Volgens Spinoza is er geen reden om te denken dat sommige objecten hun eigen bestaan wel ervaren, en anderen niet. Waar materie is, is bewustzijn, het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Je kunt het in zijn visie dus ook hebben over het bewustzijn van een spin, een ster, en zelfs dat van het hele uni­versum: de eenheid van alles wat er bestaat. Omdat Spinoza deze eenheid definieert als God, komt het bewustzijn daarvan overeen met het Goddelijke be­wustzijn. Wat gebeurt er in deze visie als je sterft?

Kort-maar-krachtige podcasts van 3-10 minuten over zingeving, wetenschap en het niet weten.