Schrijven

Laat uw lezers verwonderen

Ik schrijf populairwetenschappelijke en -filosofische teksten voor tijdschriften, kranten, boeken, websites, podcasts
of andere media op maat.

Informatie en contact:

Wilt u uw lezers of luisteraars verwonderen, informeren en inspireren met een diepzinnige tekst over een wetenschappelijk of filosofisch onderwerp, geschreven door een echte expert?

Als gepromoveerd natuur- en sterrenkundige ben ik bekend op met ieder vlak rondom natuurkunde, sterrenkunde en kosmologie. Vanwege mijn levenslange passie voor filosofie en zingeving kan ik deze onderwerpen (indien gewenst) naar een niveau brengen dat de lezer of luisteraar op existentieel niveau raakt.

Onderwerpen: natuurkunde, sterrenkunde, kosmologie, donkere materie, relativiteit, quantumfysica, de oerknal, het multiversum, zwaartekracht, ruimte, tijd, bewustzijn, zingeving, wetenschap & geloof, filosofie, existentialisme, pantheïsme, Spinoza, non-dualiteit, … en vele andere thema’s!

Staat uw onderwerp erbij, of juist niet? In overleg kan bijna alles! Neem vrijblijvend contact met me op.

Voorbeelden:

Verkozen tot beste artikel van 10 jaar Kennislink in de categorie Astronomie & Ruimteonderzoek

Zijn we alleen in het universum? Dit is een vraag die de mensheid al duizenden jaren bezighoudt. Vandaag de dag speuren astronomen de hemel af naar bewoonbare exoplaneten. Maar waar moeten we zoeken? Zijn ze er, en zo ja, hoeveel? En wat is eigenlijk bewoonbaar? Bestaat ‘Aarde 2’?

Al zo lang ik me kan herinneren houd ik me bezig met grote levensvragen. Als klein meisje vroeg ik me al af: Waarom zijn we hier? Waar komen we vandaan? En wat gebeurt er als ik dood ga? Vanuit mijn christelijke opvoeding hoorde ik dat we geschapen waren door God en dat we na onze dood naar de hemel zouden gaan, maar ik wilde weten hoe het nou echt zat. In de hoop op antwoorden op mijn vragen, besloot ik om natuurkunde en sterrenkunde te gaan studeren.

Vier populairwetenschappelijke artikelen nemen je mee naar de mysterieuze wereld van donkere materie.

  1. Een duistere ontdekking: Waarom denken we dat er donkere materie is?
  2. Strijd tussen de sterren: Bestaat donkere materie echt, of moeten de zwaartekrachtswetten worden aangepast?
  3. Onzichtbaar en ongrijpbaar: Hoe vind je materie die je niet kunt zien?
  4. Licht in de duisternis: Wat leert de kosmische achtergrondstraling ons?

Volgens Spinoza is er geen reden om te denken dat sommige objecten hun eigen bestaan wel ervaren, en anderen niet. Waar materie is, is bewustzijn, het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Je kunt het in zijn visie dus ook hebben over het bewustzijn van een spin, een ster, en zelfs dat van het hele uni­versum: de eenheid van alles wat er bestaat. Omdat Spinoza deze eenheid definieert als God, komt het bewustzijn daarvan overeen met het Goddelijke be­wustzijn. Wat gebeurt er in deze visie als je sterft?

Kort-maar-krachtige podcasts van 3 minuten over zingeving, wetenschap en het niet weten.